Vauvat, lapset ja raskausaika

Vyöhyketerapiaa suositellaan kaikille vastasyntyneille. Varsinkin, jos synnytys on ollut jollain tavalla poikkeava, esimerkiksi pitkittynyt ponnistusvaihe, keisarinleikkaus tai imukuppisynnytys. Vauvan kehoon voi jäädä synnytyksestä jännitystiloja, jotka vaikuttavat häneen esim. itkuisuutena, ilmavaivoina, jäykkyytenä tai syömisongelmina.

Koliikki on yleinen ongelma, jonka selkeää syytä ei ole löydetty. Monesti koliikin takaa löytyy aina joku syy; niskajumi, refluksi, ruoka-aineherkkyys tms. Vauvan hoidossa tärkeää on rentouttaminen. Kun vauva itkee paljon, jännittyvät hänen lihaksensa, erityisesti pallea- ja vatsalihakset. Lihasjännitys aiheuttaa kipuja, huonoa oloa ja levotonta unta. Rentoutunut lapsi nukkuu hyvin ja hieronta tutkitusti laukaisee jännityksiä. Vyöhyketerapeuttinen hieronta vahvistaa myös aineenvaihduntaa ja ruuansulatusta.

Yleisiä vauvojen ja lasten vaivoja, joita voidaan hoitaa vyöhyketerapialla:

  • koliikki, itkuisuus, refluksivaivat, allergiat
  • vatsavaivat, ummetus, turvotus, hampaiden tulo
  • unettomuus, lyhyt unirytmi
  • kehon jännitykset ja virheasennot ja jäykkyydet, kireä kieli/huulijänne
  • korvatulehdukset, ärsytysyskä, astma, kurkunpääntulehdus
  • oppimisvaikeudet
  • ylivilkkaus, levottomuus, erityisherkät lapset

Hoito

Vauva voi tulla vyöhyketerapiaan jo muutaman viikon ikäisenä. Hoidon esteenä ovat kuume, antibioottikuuri ja tulehdustilat myös rokotusten jälkeen on hyvä pitää 4-6 päivän tauko. Vauva on hyvä syöttää noin tuntia ennen hoitoa. Itkuisan vauvan olo helpottaa yleensä 2-4 lähekkäin ajoitetun hoitokerran jälkeen. Jos sinua mietityttää jokin asia, laitathan viestiä tai soita niin vastaan mielelläni.

Annan aina hoidon yhteydessä kotihoito-ohjeet. Tarkastan myös vauvojen suun kireydet ja niiden vaikutuksen esim. syömiseen. 

Lapsen eri kehitysvaiheissa unirytmi menee helposti sekaisin. Vyöhyketerapeuttisella hieronnalla on saatu hyviä tuloksia niin pienten kuin isojen lasten hoidossa.

Voit varata ajan myös yksilölliseen vauvahierontaohjaukseen, jonka aikana hieromme vauvan yhdessä ja annan kotihoito-ohjeet mukaan.

Äidit

Äiditkin hyötyvät vyöhyketerapiahoidoista. Odotusaika ja synnytys muuttavat naisen kehoa ja hormonit, kasvava vatsa ja ajatukset äitiydestä sekä synnytyksestä voivat askarruttaa tai pelottaa. Vyöhyketerapeutti voi helläkätisesti tukea äidin kehoa sopeutumaan odotusaikaan ja raskauspahoinvointiin sekä auttaa synnytykseen valmistautumisessa ja avautumisvaiheessa. Kehon palautuminen synnytyksen jälkeen, imetys ja rentoutus ovat myös asioita, joihin vyöhyketerapialla voidaan vaikuttaa.

Hoidossa koko kehoa hoidetaan vyöhyketerapian sekä lempeän hieronnan avulla.

Jos sinulla isompia tunneprosesseja meneillään raskausaikana, voit tulla raskausajan tunnevyöhyketerapiaan. 

  • Helpottaa kehon jännityksiä ja kipuja (liitoskivut, lihaskivut, jännitteet), vähentää stressiä ja auttaa rentoutumaan
  • Parantaa aineenvaihduntaa ja vähentää turvotusta
  • Parantaa unen laatua ja syventää unta.
  • Loppuraskaudessa valmistaa kehoa synnytykseen
  • Synnytyksen jälkeen palauttaa kehoa raskauden ja synnytyksen jäljiltä.

Odottavien äitien hoidoksi suosittelen rentouttavaa vyöhykeratahierontaa (75 min) ja synnytyksen lähestyessä rv 37 eteenpäin synnytykseen valmistavaa hoitoa (60 min). Ensimmäisellä kerralla on hyvä valita 75 minuutin aika, niin ehdin rentouttaa hyvin koko kehon.

Vauvahieronnan yksilöohjausta vanhemmille

Vauvahieronta on hyvä tapa rentouttaa vauvan kehoa ja helpottaa vatsavaivoja. Se on ihana tapa antaa lapselle läheisyyttä ja yhteistä aikaa. Vauvat nauttivat suuresti hieronnasta ja se myös:

  • Helpottaa vatsavaivoja
  • Rentouttaa koko kehoa
  • Pidentää unia, parantaa unen laatua ja rytmejä
  • Vahvistaa immuunipuolustusta

Imetysohjaus

Tarvitseko apua imetyksessä, mietityttääkö imetysasennot tai vauvan imuote/suun motoriikka?  Katson hoidossa aina suun alueen kireydet. Teen myös imetysohjausta (olen käynyt WHOn imetysohjaajakoulutuksen) hoitolassa. Imetysohjauksen voi yhdistää myös vauvan vyöhyketerapiakäyntiin tai tulla erikseen ohjaukseen. Voit varata ajan täältä tai laittaa viestiä ja kysyä lisää.